Ayvalıklılar halk plajı olarak kullanılan alanların günübirlik işletlemelere kiralanmasına karşı çıkıyor

-
Aa
+
a
a
a

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Balıkesir Şube Müdürlüğü, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisindeki Pınarboğazı Günübirlik Kullanım Alanı ile Dalyan’ı 11 Şubat 2020 tarihinde 7+13 Yıl için kapı girişi + büfe işletmeciliği işi olarak özel şirketlere ihale edeceğini açıkladı.

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 4 Şubat 2020
 

Gezegenin Geleceği: 4 Şubat 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Balıkesir Şube Müdürlüğü, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisindeki Pınarboğazı Günübirlik Kullanım Alanı ile Dalyan’ı 11 Şubat 2020 tarihinde 7+13 Yıl için kapı girişi + büfe işletmeciliği işi olarak özel şirketlere ihale edeceğini açıkladı. Sahilin kapatılmasına tepki gösteren Ayvalık Tabiat Platformu, ilçenin en güzel koylarından Ortunç’un halkın elinden alınma girişimiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Cunda’da halk plajı olarak kullanılan alanların günübirlik tesis olarak işletilmek üzere Tarım ve Orman Bakanlığı, 2. Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarıldığını, Hakkıbey Yarımadası’nın da sırada olduğunu öğrendik. İnternet sitelerinde de duyurulan bu ihale Tabiat Parkı’nın bireysel çıkarlar ve rant planlarına ne kadar kolay kurban edilebildiğini bir kez daha gösterdi. Bu kıyı şeridi ve koyların önemli bir bölümü Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içinde yer almakta. Ayvalık kıyılarının nasıl korunacağı ve nasıl kullanılacağı, hepimizi ilgilendiren çok önemli bir konu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2. Bölge Müdürlüğü’ne, Tabiat Parkı’nın korunması ile ilgili verdiğimiz dilekçeye cevaben, bakanlıktan kadro alınması halinde koruma ekiplerinin artırılacağı, Tabiat Parkı’nın korunacağı ve kaynak değerleri ile birlikte gelecek nesillere aktarılacağı belirtilmekte. Oysa bölgeyle ilgili planlamada özel sektöre kiralanacak alanlarda mescit, kafeterya, restoran, tuvalet gibi yapılar açılacağı, sahillere giriş-çıkışların ücret karşılığında yapılacağı açıkça belirtilmekte.” Anayasa’nın 43. maddesinin ve kıyı kanunu ve bağlı yönetmeliklerin kıyı alanlarının kamuya ait olduğunu, bu alanlarda mülkiyet oluşturulamayacağını ve herkesin serbestçe kullanımına açık olması gerektiğini düzenlediğinin altı çizilen açıklamada; “Kıyılarımızın sadece parası olanların değil, hiçbir ayrım olmaksızın, tüm halkımız tarafından eşitlik içinde serbestçe kullanımı için gereken her şeyi yapmaya kararlıyız” denildi. Platform, change.org/AyvalıkKoylarıHalkındır adresinde imza kampanyası başlattı.

HES'e karşı harakete geçtiler

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Balcı Köyü’nde aynı vadi üzerine üçüncü bir HES projesinin gündeme gelmesi karşısında köy halkı harekete geçti. Daha önce biri vadiden vadiye su aktaran boru tipi HES olmak üzere iki ayrı HES kurulan köyde, şimdi de üçüncü bir HES kurulmak isteniyor. Artvinden.com’un aktardığına göre, ilk iki HES projesinde doğru bilgilendirilmedikleri için itiraz etmediklerini söyleyen köylüler ise, doğal tahribatı daha da tırmandıracak olan bu HES’in yapılmasını istemediklerini söyleyerek harekete geçti. Şirket yetkililerinin katılımıyla düzenlenen ÇED bilgilendirme toplantısına giden köylüler, bu HES projesinin köyün doğasına geri dönülmez zararlar vereceğini ve izin vermediklerini söyleyerek toplantıyı terk etti. Köy sakinleri, HES projelerinde kimi yerel unsurların çıkar ilişkilerine dahil edilerek destekçi haline getirildiğini, projelerin paravan şirketler üzerinden başlatılıp sonra asıl sahiplere devredildiğini belirterek, “Şu anda sadece bir azınlık HES’e onay veriyor, halkın yüzde 95’i karşı. Çünkü neler yaşandığını gördüler artık farkındalar” diye konuştu.

Fransa'dan örnek yasa

Fransa’da yeni bir yasaya göre satılmayan gıda dışı ürünlerin dernek ve vakıflara verilmesi ya da geri dönüştürülmesi kanunen zorunlu oluyor. Euronews’den Zehra Yıldız’ın haberine göre, dünyada bir ilk olan yasa 2018 yılında Noel sonrası bir internet alışveriş sitesinin satılmayan milyonlarca yeni ürünü imha ettiğinin ortaya çıkması ile gündeme gelmişti. Ardından Fransa’da ekolojiden sorumlu politikacı Brune Poirson, bu tarz israfların önüne geçmek için bir yasa hazırlayacaklarını duyurmuştu. Söz konusu yasa 2022’den itibaren geri dönüşüm ambleminin olduğu ürünlerde; 2023’ün sonlarında ise plastik şişelerin de aralarında olduğu diğer ürünlerde uygulanmaya başlanacak. Fast-food restoranlarda tek kullanımlık plastikleri de yasaklayan yasa, bu ürünlerin tekrar kullanılabilmesi için gerekli çöp haznelerini 2023’ten itibaren zorunlu kılıyor. Yasaya göre, çocuk menülerinde hediye olarak dağıtılan plastik oyuncaklar da kalkıyor. 

İzmir'de belediye üç yeni güneş enerji santralı daha kuruyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü üç yeni güneş enerji santrali daha kuruyor. Gediz Atölyesi’ndeki GES’in ikinci etabını hayata geçirmeye hazırlanan ESHOT, Buca Adatepe ve Çiğli Ataşehir tesislerinin çatılarına da güneş enerjisinden elektrik üreten fotovoltaik paneller kuracak. ESHOT’un tüm tesislerinin her yıl kullandığı 6 milyon 250 bin kilovat/saatlik elektrik enerjisinin tamamı güneşten karşılanabilecek. ESHOT’un mevcut elektrik fiyatlarıyla ödediği enerji faturasının bedeli 5 milyon TL’yi buluyor. Yatırım maliyetlerinin geri ödenmesinden sonra kurulacak güneş santralları sayesinde ESHOT en az 5 Milyon TL’yi bulan bir tasarruf yapmış olacak. Bu yıl 20 elektrikli otobüs daha almayı planlayan ESHOT halen mevcut 20 elektrikli otobüsün şarjının yanı sıra tüm elektrik ihtiyacının yüzde 18’ini güneşten karşılıyor. ESHOT 65 olan güneş enerjili durak sayısını da ESHOT 2020 Stratejik Planı kapsamında 250’ye çıkacak. Aydınlatmanın yanı sıra yeni dönemde duraklardaki sesli ve görüntülü uyarı ve duyuru sistemleri de güneşle çalışacak.