Aşırı sıcaklar nedeniyle Kuzey Amerika ve Avrupa'daki bombus arılarının sayısı azalıyor

-
Aa
+
a
a
a

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, iklim değişikliğinin ekosistemi bozmasının bir sonucu olarak; aşırı sıcaklıklar nedeniyle Kuzey Amerika ve Avrupa‘daki bombus arılarının sayısı azalıyor. 

Fotoğraf: Yeşil Gazete
Gezegenin Geleceği: 20 Şubat 2020
 

Gezegenin Geleceği: 20 Şubat 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Yeşil Gazete’den Mert Gevrek’in haberine göre, yeni yapılan bir araştırmaya göre, iklim değişikliğinin ekosistemi bozmasının bir sonucu olarak; aşırı sıcaklıklar nedeniyle Kuzey Amerika ve Avrupa‘daki bombus arılarının sayısı azalıyor. Araştırmacılar, 1901 yılından itibaren bulunan 66 farklı türü gösteren yarım milyonluk kayıtları inceledi. Buna göre, Kuzey Amerika’da yaşayan bombusların, günümüzde ancak yarısının hayatta kaldığı tespit edildi. Araştırmanın sonuçlarına göre, geçmişte bolca bombus arısına ev sahipliği yapan Meksika‘daki düşüş göze çarpıyor. Artan sıcaklıklar hem arıları hem de arıların beslendikleri çiçekleri stres altına sokuyor. Science dergisinde yayınlanan araştırmanın başyazarı ve Ottowa Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Peter Soroye, “Bombusları daha önce üstesinden gelmek zorunda olduklarının ötesine iten şey, yıl boyunca devam eden olağanüstü hava olayları” diyor. Ayrıca bombusların daha serin bir yer arayışıyla yeni yaşam alanlarına çabucak açılamadıkları görülüyor. Bilim insanları, sıcaklık artışları nedeniyle bitkilerin ve hayvanların daha kuzeye doğru ya da daha yüksek rakımlı yerlere yöneleceğine inanıyor. Soroye, “Bombuslar eski yerlerini kaybettikleri oranında yeni bölgelerde koloni kuramıyorlar” diye konuşuyor. Araştırmaya dahil olmayan North Carolina State Üniversitesi’nden çevre bilimi profesörü Rebecca Irwin ise devam eden trendin rahatsız edici olduğunu belirtiyor.

Hollanda yüzen bina yapıyor

Hollanda’da Rotterdam limanında suyun üzerinde yüzebilen bir ofis binasının önümüzdeki bahar aylarında yapımına başlandığı duyuruldu. Binanın yapımında tamamen kereste kullanılacak ve enerji nötr olacağı gibi birçok yenilikçi sürdürülebilirlik yöntemi de uygulanacak. “Yüzen Ofis Rotterdam” isimli bina, Birleşmiş Milletler eski başkanı Ban Ki-Moon, Bill Gates ve Uluslararası Para Fonu direktörü Kristalina Georgieva tarafından yürütülen “Küresel Uyum Merkezi”nin (GCA) ana binası olarak kullanılacak. 2018 yılında kurulan GCA, iklim değişikliğinin etkilerini teknoloji, planlama ve yatırım yoluyla yönetecek önlemlerin geliştirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Binanın yapımında ahşap kullanılması, karbon ayakizini ciddi oranda düşürürken, sarkık tavanlar binanın içerisine bolca güneş ışığı girmesine yardımcı oluyor.

Danimarka yenilenebilir enerjide yüzde 49'a ulaştı

Danimarka İklim Yasası’nın yürürlüğü girdiği 2019’un son çeyreğinde ülke genelinde üretilen rüzgar ve güneş kaynaklı yenilenebilir enerji miktarı %49’a ulaştı. Rüzgar enerjisinin enerji arzındaki payı 2018’de %41 ve 2017’de %43 iken 2019’da deniz üstü rüzgar çiftliklerinin katkısıyla bu oran %47’ye yükseldi. Denizdeki rüzgar türbinlerinin ürettiği enerjinin 2018’de %14 olan oranı, geçen yıl %18’e yükseldi. Karadaki rüzgar türbinlerindense %29 oranında elektrik üretildi. Danimarka ve İskandinavya’nın en büyük rüzgar santralı Horns Rev 3, Ağustos’ta açılırken Danimarka’da 425 bin haneye elektrik sağlıyor. Danimarka, 2030 yılına kadar ulusal iklim stratejisi kapsamında seragazı emisyonlarını %70 oranında azaltmayı ve elektriğinin %100’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyor. Darısı başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelerin de başına..

Finlandiya'da elektrit fiyatları eksi değeri düştü

Sputnik’in enerji borsasının verilerine dayandırdığı haberine göre Finlandiya’da yumuşak kış mevsimi ve rüzgar türbinlerinin tam kapasite ile çalışmasını sağlayan rüzgarlı hava nedeniyle elektrik fiyatları eksi değerlere düştü. Borsanın konuya ilişkin açıklamasında, “Elektrik piyasası bakımından Finlandiya tarihe girdi. Elektrik fiyatları ilk kez eksiye geçerek 1 megavat/saat için eksi 20 eurocent oldu” ifadelerine yer verildi. Finlandiya’da kış boyunca elektrik fiyatları rekor seviyede düşük seyrediyor. Böylelikle geçen Ocak ayında 1 megavat/saat fiyatı, bir önceki yıla göre 17 euro daha ucuzdan işlem gördü. 

Singapur içten yanmalı motorlu araçları yasaklayacak

Singapur’da 2040 yılından itibaren içten yanmalı motorlu araçların satışının durdurulacağı açıklandı. Singapur Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Heng Swee Keat tarafından ülkenin 2020 yılı bütçe sunumunda yapılan açıklamaya göre elektrikli araçların yaygınlaşması için de altyapı yatırımları gerçekleştirilecek ve teşvikler sağlanacak. Bu hedef doğrultusunda ülkedeki halihazırda 1.600 olan elektrikli araç şarj istasyonu sayısı 2030 yılına kadar 28.000’e çıkarılacak. Bununla birlikte 2021-2023 yıllarında tam elektrikli araçlar için vergi teşviği uygulanacak. %45 oranında uygulanacak teşvik binek otomobiller için 20 bin Singapur Doları, taksiler için ise 30 bin Singapur Doları üst sınırında uygulanacak. Heng bunun Singapur’un iklim değişikliği ile mücadelesinin aynı zamanda düşük karbonlu ve düşük emisyonlu ekonomiye geçinin bir parçası olacağını kaydetti. Bununla birlikte şehircilik çözümleri ve sürdürülebilirlik araştırmaları için 1 milyar Singapur Doları kaynak ayrılacak, enerji tüketimini düşürecek ve yağmur suyunun tekrar kullanılmasını sağlayacak Yeşil Kentler Programı başlatılacak. Ayrıca Kıyı ve Sel Koruma Fonu için 5 milyar Singapur Doları başlangıç miktarı olan fon oluşturulacak.

Paris Anlaşması'nın son imzacısı Kazakistan

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekreteryası internet sitesindeki bilgilere göre Paris Anlaşması 18 Şubat 2020 tarihinde Kırgızistan parlamentosu tarafından onaylandı. Yeşil Ekonomi’nin haberine göre böylelikle insanlık tarihinin en geniş katılımlı anlaşmasının yürürlükte olduğu ülke sayısı 188’e, Avrupa Birliği ile birlikte anlaşmayı yürürlüğe sokan taraf sayısı 189’a ulaştı. Anlaşmanın ulusal meclisleri tarafından onaylanmadığı ülke sayısı ise 8’e geriledi. Maalesef buna Türkiye’de dahil.