22.05.2018 FSD4: Genç-pop-zamanı yakalayan 1

Flanörün Seyir Defteri
-
Aa
+
a
a
a

 

Bu haftaki programın anahtar sözcükleri bunlar... Yine 'indie', genç ve enerjik, yapıldıkları zaman dilimini aşan şarkılar çalıyor Flanörün Seyir Defteri'nde. Bilinçli aylaklık üzerine sohbeti de kaldığımız yerden sürdürüyoruz.

Müziği de tıpkı videoları kadar görsellik içeren Woodkid; bir Bach ve Beatles hayranı olan Fransız Sage; trip-hop, dub, acid jazz ve post rock arasında köprü kurmuş Avusturyalı Sofa Surfers; müzik yaşamı on yıl sürmüş Brükselli Venus... Bu haftanın arzıendam eden müzisyenlerinden bazıları. Sonra, Norveç'ten gelen şarkıcı/yapımcı Dj Simon Field, Estonyalı grup Ewert and the Two Dragons... Tabii ki, bu kadar erkek müzisyen arasında, tıpkı Jain gibi, bir yıldızmışçasına parlayan; basit melodileri, dürüst, direkt şarkı sözleri ve bizi çok belirgin bir atmosfere sokmayı başaran müziğiyle Sarah Blasko'yu da unutmayalım. Bu haftanın listesi, 1985-2017 arasındaki şarkılardan oluşuyor. 

Zaman dilimini aşan yalnız bu haftaki parçalar ve onları yaratan şarkıcılar değil. İlk programdan bu yana sözünü ettiğimiz flanörümüzün de zamanın/zamansızlığın efendisi olduğundan dem vuruyoruz. Kalabalığın, bu acımasız hızın, yırtıcılığın tam da orta yerinde, hayalindeki kaplumbağayı gezdirmekte olan flanör/flanöz, söz konusu olan... Ne de olsa, gezerken gözlem yapıp düşünmek, hız içinde belirgin bir yavaşlığı gerektiriyor. An'la oynama yeteneği, 'olanı olduğu gibi görme' becerisi, sonunda da, gözlemle gelen -kaçınılmaz- dönüşüm... Dünyayı gözlemleyen ama ondan saklı kalmayı beceren flanörün, bütün aylaklık öyküsü içinde belki de en önemli başarısı budur, kim bilir...

Bu haftaki programın kaydını buradan dinleyebilirsiniz:

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre
Woodkid Iron Iron 3:07
Sage One Last Star Sage 3:26
Sofa Surfers, Mani Obeya Broken Together Superluminal 4:46
Ewert and the Two Dragons [In the End] There's Only Love Good Man Down 4:10
Venus Navajo Dream Vertigone 3:49
Jain Come Zanaka 2:42
Simon Field, SverreV La La La La La La 3:18
The Style Council Boy Who Cried Wolf Our Favourite Shop 5:15
Sarah Blasko Bury This I Awake 3:08
Tindersticks This Fire of Autumn The Something Rain 4:17
Metronomy The Look The English Riviera 4:38
Balthazar Bunker Thin Walls 4:51