Anasayfa | Site Haritası | İletişim | About Açık Radyo  
 
E-Dergi online kişiye özel yaşam kültürsanat dergisi
Hem Gevrek Hem de Sulu Hindi Nasıl Pişirilir?
28/12/2005

Öncelikle ne büyüklükte bir hindi lazım?

 

15 kişi için 7 kiloluk bir hindi, 12 – 13 kişi için 6 kiloluk bir hindi uygun olur. Eğer 6 kişi için hazırlayacaksanız, bulabileceğiniz en küçük hindiyi tercih edin.

 

Nasıl bir hindi?

 

Marketlerde ve kasaplarda satılan besi hindileri ya da köyde koşturan hindiler “free range” dediğimiz hindiler. Her ikisinin de artıları eksileri var, besi hindileri bildiğimiz siyah tüylü hindiden farklıdır, daha yumuşak ve daha yağlıdır, daha kolay pişer, iyi temizlenmişlerdir ve hastalık riski taşımazlar.

 

Siyah hindilerin eti daha lezzetlidir, fakat zor pişer, sıkı temizlik ister ve hastalık riski olabilir.

 

Zamanlama: Hindiyi işlemeye ne zaman başlamak lazım?

 

Son kullanma tarihine de bakıp, dondurmak zorunda kalmayacağınız bir tarihte hindiyi alın. Eğer hindi donuksa buzdolabında yavaş yavaş çözülmesi lazım. Bu da 5- 6 kiloluk bir hindi için 70 saati bulur. Boyu büyüdükçe bu süre artar. İyisi mi donuk olmayan bir hindi alın. İşlemeye başlamak için de pişirme süresinden en az 12 saat en çok 19 saat önce başlayın. Pişirme süresini ve dinlendirmeyi de bunun üzerine ekleyeceksiniz.

 

Hindinin temizlenmesi

 

Tüy – kıl kontrolü yapın. İyice, içini dışını yıkayın ve kurulayın.

 

Salamura

 

Salamura da nerden çıktı demeyin. Gevrek, çıtır çıtır bir deri ve yumuşak lezzetli bir et için salamura gibisi yoktur. Salamura için her 1 litre suya 50 gr tuz koyun.

Bildiğimiz sofra tuzu da olur ama eğer iri taneli deniz tuzu bulabilirseniz daha da iyi olur. En az  10 en çok 18 saat tuzlu suda bırakın. Eğer isteniyorsa bu tuzlu solüsyona, defne, biberiye, limon kabuğu gibi tatlandırıcılar eklenebilir.

 

Yağ faktörü

 

Genelde butlar pişene kadar göğüs kurur. Bunun için de ekstra yağ takviyesi iyi olur. 

Oda sıcaklığında tereyağına limon kabuğu rendesi, tuz, taze çekilmiş karabiber, ve isteğe göre baharat, taze ot, sarımsak ekleyip ellerinizle yoğurun. Sonra hayvanın göğsü ile derisi arasında bir boşluk yaratmak lazım. Göğüs boşluğu tarafından iki parmağınızı – işaret ve orta parmakları - birleştirip, deri ile et arasına sokun. Sonra yavaş yavaş ilerleyerek deriyi göğüsten kurtarın. Aman dikkat  deri yırtılmamalı. Göğsü iki yarım gibi düşünürsek önce bir tarafı sonra diğerini yapın. Tam ortadaki kemiğin üzerine gelen deriyi kaldırmaya çalışmayın. Eğer bu işi ilk defa yapıyorsanız bu işe 30 dakika ayırın.

Sonra hazırladığınız tereyağı alıp bu boşluklara tıkın. Yağın yumuşak olması lazım ama erişmiş olmayacak. Derinin üstünden bastırarak yağın göğsü kaplayacak şekilde yayın

 

İçinin doldurulması

 

İçine keyfinizin istediği bir iç hazırlayın. Kestaneli pilav, iç pilav -  bread stuffing

Sosis-bacon ve muhtelif domuz etleri... Her ne koyuyorsanız pişmiş olmasına dikkat edin.

Bakteri üretmeyin.

 

Fırının sıcaklığı ve pişme süresi

 

Fırın 200 – 220 derece olsun. Fırının içine hindiyi üzerinde pişireceğiniz tepsiyi önceden koyun. Fırınla beraber o da kızsın. Hazırladığınız hindiyi kızgın fırına ve kızgın tepsiye göğsünün üstüne koyun ½ saat öyle pişsin. Bundan amaç hindinin iç sularının baş aşağı durduğu için göğse hücum etmesini sağlamak. ½ saat sonra ters çevirin ve pişirmeye öyle devam edin. Eğer hindinin büyüklüğü ve fırının boyutları izin veriyorsa mümkünse ters çevirdiğinizde bacakları fırının arkasına gelsin. Arkası daha sıcak olduğu için  butlar daha kolay pişer

 

4 kg hindi için 2.5 saat, 6 kg için 3 saat 45 dakika, 5 kg için 3 saat, 7 kg için 4 saat 15 dakika yeter.

 

Eğer fazla kızardığını düşünüyorsanız üstüne folyo örtün. Pişip pişmediğini, eğer varsa bir et termometresi ile ölçün, ya da bir şişi budun en kalın kısmına saplayın, içinden fışkıran su şeffaf ve temiz gözüküşlü olmalı. Kesmeye başlamadan önce ½ saat dinlendirin.

 

Afiyet Olsun! Mutlu ve iyi bir yıl dileğiyle...


Yazıcı formatı Başa Dön
Aynı Kategoriden

Aynı Yazardan