Tesadüf deyip geçemeyiz karşılaşmalara...

-
Aa
+
a
a
a

Farklı bir bakış açısından birçok konuyla karşılaşmak mümkün Ya Hiç Karşılaşmasaydık kitabında çünkü bu kitap da birçok karşılaşmanın sonucu ortaya çıkmış: aşklar, ustalar, dostlar; yazarlar, kentler, ağaçlar...

Ya Hiç Karşılaşmasaydık: Psikoterapi Odasından İlişkilere ve Edebiyata. Tam da 14 Şubat günü, bu isme ve bu altbaşlığa sahip bir kitabı ele alınca, yanlış anlaşılmalara yol açabiliriz! Tuğçe Isıyel’in yeni yayımlanan kitabında elbette o ‘özel’ insanlarla karşılaşmalar ya da o ‘özel’ insanlarla yaşanan ilişkilere dair satırlar yer alıyor ve “ayrılık [da] sevdaya dahil” olduğu için ayrılık konusuna da değiniyor Isıyel ama aslında çok daha geniş kapsamlı bir kitapla karşı karşıya olduğumuzu en baştan söylemeliyiz: Çünkü ayrılık deyince, “sadece sevgiliden değil, bir şehirden, bir evden, bir çalışmadan, çok sevilen bir kitap bitiminde o yazardan, bir dosttan ayrılmayı da kastediyor,” Isıyel. İşte kitabının ismine yansıyan karşılaşmaları ve ilişkileri de böylesi geniş bir çerçeveden bakarak değerlendiriyor. Bunu yaparken de hem masallardan, şairlerden, romancılardan destek alıyor hem de bir ruh sağlığı çalışanı olarak psikoterapi seanslarındaki tecrübelerinden, klinik deneyimlerimden yararlanıyor.

Diğer bir deyişle, farklı bir bakış açısından birçok konuyla karşılaşmak mümkün Ya Hiç Karşılaşmasaydık kitabında çünkü bu kitap da birçok karşılaşmanın sonucu ortaya çıkmış: aşklar, ustalar, dostlar; yazarlar, kentler, ağaçlar... Hüsranlar, coşkular, yenilgiler, heyecanlar... Kişisel, mesleki, toplumsal bazı karşılaşmalar... Ve Isıyel’in cümleleriyle: “Tesadüf deyip geçemeyiz karşılaşmalara, elbette kader deyip de geçemeyiz. Hayat dönüşüyorsa burada hep karşılaşmaların payı var. Ve bu karşılaşmalara ne kadar açık olup olmadığımızın... Karşılaşmalara izin vermek, meraka, deneyime, maceraya da izin vermek demek.”

Olmazsa olmaz! Hiç kuşkusuz çocukluğa da iniyoruz Tuğçe Isıyel’le birlikte, “Yüzde yüz mutlu çocukluk var mıdır acaba?” gibi ‘karanlık’ , “Peki birini stalklamanın altında yatan nedenler ne olabilir?” gibi güncel soruların peşine de düşüyoruz... Eşlikçileri merak edenler için, kitabın son sayfasında referans verilen eserlerin listesi de yer alıyor.

Ya Hiç Karşılaşmasaydık

Tuğçe Isıyel

Doğan Kitap, 2020, 232 s.