Yüksek Yerden Bir 'İhtarname': Enerji ve Medeniyet

Açık Gazete
-
Aa
+
a
a
a

Gündem asla değişmiyor: Ateş ve Sel haberleri.

Fotoğraf: Reuters

ABD’de hem Kuzey hem de Güney California’da iki saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde yeri kasıp kavurup eyalet tarihinin en büyük yangını olarak kayda geçen kâbus yangında onlarca kişi ölür, onlarca kişi 'kaybolur', sayısız hayvan ve börtü böcek kavrulur, onbinlerce kişi herşeylerini kaybeder, Paradise adlı cennet gibi kasaba kelimenin tam anlamıyla cehenneme dönerken, İtalya’da, Fransa’da, İran’da, Irak’ta, Kuveyt’te ve Katar’da sayısız canlının hayata veda etmesine yol açan ağır sağanaklar ve seller de sürüp gidiyordu. Gündem değişecek gibi değildi yani. Aynı Kitab-ı Mukaddes’te dendiği gibi: “Cehennem ve Tufan” vardı. (gazeteler, internet siteleri)

Vakayinamemizde gittikçe ağırlaşan bir yürekle takip etmeye ve aynı zamanda okurla paylaşmaya çalıştığımız iklim krizi haberleriyle paralel olarak, yeryüzünün bilge ve duyarlı insanlarının özellikle siyasetçileri, kâr ihtirasına kapılmış giden şirketlerin güdümünden çıkmaya, geleceğimizi kurtaracak önlemleri de tereddütsüz derhal almaya çağıran uyarılarına son zamanlarda sıkça yer vermeye gayret ettik.

Madem Kitab-ı Mukaddes’ten söz ettik, o zaman 'yücelerden gelen' bir 'ihtarname'yi yeniden hatırlatmanın tam zamanı. Yeryüzü nüfusunun %15’ini oluşturan 1,2 milyar Roma Katolik kilisesine bağlı insanın 'babası' Papa Françesko, 2015 yılındaki Laudato Si! (Şükürler Olsun!”) başlıklı o nadir genelgesiyle kapıya dayanan iklim krizine karşı önlem almaları konusunda tüm hükümetlere sorumluluklarını hatırlatan müthiş bir metni tüm piskoposluklarına göndermişti.

Bundan birkaç ay önce Papa, Laudato Si’nin yayınlanışının 3. yıldönümünde dünyanın en büyük fosil yakıt (petrol, kömür, gaz) şirket yöneticilerini Vatikan’a davet etti, uyarılarını onların yüzüne karşı da yeniledi ve dünyayı devasa bir 'çerçöp, çöl ve atık' yığınına çevirenlere karşı sert bir uyarı daha yayınladı.

Şirket yöneticilerine davete icabet ettikleri için teşekkür eden Papa, 'asıl kaygı veren şeyin, yeni fosil yakıt rezervleri peşindeki sürekli çabalar' olduğunu, 'oysa Paris İklim Anlaşması’nın fosil yakıtların büyük kısmının yerin altında bırakılmasını açıkça öngördüğünü' dile getirdi. Bu davranışların da dine ve maneviyata aykırı olduğunu ifade etti Françesko ve ilave etti: “Kesin ilerleme, hepimizin bir insan ailesinin parçası olduğumuzu, kardeşlik ve dayanışma bağlarıyla bağlı bulunduğumuzu gittikçe daha fazla idrak etmeden sağlanamaz... Ancak evrensel nesillerarası dayanışma ile gerçek anlamda ve kararlılıkla yolumuza devam edebiliriz.”

İklim adaleti aktivisti yazar ve akademisyen Bill McKibben da bu yaklaşımı övüyor: ”Dini liderlerin görevi de bize kendi çıkarlarımızın ötesini düşünerek hareket etmemizi hatırlatmaktır.”

Ama, McKibben, Papa’nın bununla da yetinmediğini söylüyor: Din ve ahlak buyruklarının yanı sıra matematik ve sağduyu kanunlarının da bu gidişat üzerinde emredici olduğunu söyledi Papa” diyor. Nitekim, komürcülerle petrolcülere ve gazcılara şunu söylemiş Papa: “Medeniyetin enerjiye ihtiyacı vardır, ama enerji kullanımı medeniyeti mahvetmemeli.”

Amen!

Vakanüvis ÖM

Kaynak: (https://www.theguardian.com/world/2018/jul/07/pope-francis-warns-against-turning-earth-into-vast-pile-of-rubble-deserts-and-refuse), (https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jun/14/big-oil-ceo-climate-change-reality-check-pope)