Açık Gazete: 27 Ağustos 2018

Açık Gazete
-
Aa
+
a
a
a

Bayram Dönüşü Havadan Sudan Haberler

 Yollarda her gün 16 kişinin hayatını kaybettiği, her gün 78 kişinin yaralandığı bayram tatili dönüşü dünyada ve Türkiye’de havadan sudan haberler verelim:
Hindistan’daki sel felaketi üç aydır kesintisiz devam ediyor: en az 445 ölü, en az 15 kayıp, en az 450 bin evde hasar,  en az 1 milyon insan geçici kamplarda... Selin yarattığı maddi hasar: En az 3 milyar dolar...Üreme döneminde yuvaları dağılan yılanlardan korku... Devamı gelecek.
Tayvan’da sel: üç günde 6 ölü, etkilenen 6 bin kişi, güvenli bölgelere nakledilen 1,100 kişi, yağışların devamı gelecek...
Hawaii takımadasında kasırga, saatte 260 km. hız. Seller, heyelanlar, kapanan yollar. Ölü ve yaralı yok. Su seviyesinin 1-1,5 m. yükselmesi bekleniyor. Kasırganın devamı gelecek...
İtalya’da sel felaketi: 11 ölü, 5 kayıp, birçok yaralı, bir “su çığı” (tsunami) etkisi... Devamının gelmesi bekleniyor...
Trabzon’da sağanak, sel ve heyelan, su altında kalan mahalleler, ulaşıma kapanan karayolları, apartman altlarına sığınan vatandaşlar... Yağışın devamı gelecek uyarıları...
California’da orman yangınları devam ediyor...
Dersim (Tunceli) merkez kırsalındoa çıkan, kontrol altına alınan, harekâtlarla birlikte yeniden başlayan orman yangınları... Birkaç yıl içinde Dersim etrafında ormanlık alan kalmayacağı korkusu ve uyarıları.
Dersim’e ilaveten Hatay’da, Ankara’da, Sıvas’ta, Kastamonu’da orman yangınları...
Kuzey Kutbu’nda anormal sıcak geçen kışın ardından Artik’teki (Kuzey Buz Denizi) en güçlü buz örtüsü, tarihte ilk kez kırılmaya başladı.
Arktik’teki ısınma yüzünden Avrupa’da, Kuzey Amerika’da ve Asya’nın bazı bölgelerinde yaz havası “yapıştı” ve kalıcı hale gelme belirtileri göstermeye başladı. Artık, güneşli günlerin sıcak dalgalarına, yağmur yağışlarının da sellere dönüşeceği bir “aşırı aşırılıklar” geleceğinin bizi beklendiği açıklandı.
(Gazeteler, internet siteleri, haber siteleri)
 
Durumun vahametini etraflıca ortaya koyan yeni bir makalesinin giriş paragrafında da yazar Chris Hedges olayı şöyle özetliyordu:
“İnsan medeniyetinin olağanüstü yükselişi –kurduğu tarım toplumları, şehirler, imparatorluklar ve, sulama teknikleri ile maden kullanımından tutun nükleer füzyona kadar yarattığı tüm endüstriyel ve teknolojik gelişmeler –son buzul çağından sonra, son 10 bin yıl içinde gerçekleşti. Buzlar çekilmeden önce Kuzey Amerika’nın büyük bölümü, Empire State Binası’nın sekiz katı yükseklikte buz örtülerinin altında gömülüydü. 4.5 milyar yıl yaşındaki gezegendeki bu minicik zaman dilimi, Holocene Çağı olarak biliniyor. Holocene Çağı, insan türünün yok olmasına sebep olabilecek karbon salımlarını ve kirleticileri ciddi oranda dizginlemeyi türümüzün reddetmesiyle birlikte sona erecekmiş gibi görünüyor. İnsanın sebep olduğu ekosistem değişikliği, en azından birçok bin yıl için biyosferi yaşam formlarının birçoğu için muhtemelen yaşanmaz hale getirecek.
Gezegen bizim şiddetli saldırımız altında Anthropocene (İnsan Çağı) adı verilen bir döneme geçiş yapmakta. Bu çağ, şiddete dayalı fetihler, savaşlar, kölelik, soykırım ve, 200 yıl kadar önce başlayıp insanların kömür ve petrol biçiminde depolanmış yüz milyonlarca yıllık güneş ışığını yakmasına tanık olan Endüstri Devrimi’nin ürünü. İnsanların sayısı 7 milyarın üstüne tırmanmış durumda. Karşılıklı bağımlılık ilişkisi içinde olan hava, su, buz ve kaya değişim geçiriyor. Hararet yükselişor. Antroposen, büyük olasılıkla insanlar ve diğer türlerin çoğu için yok oluşla ya da kitlesel bir soy tükenişi ile sonuçlanırken aynı zamanda, bilinen yaşam biçimlerinin büyük çoğunluğunu devre dışı bırakacak iklim koşulları yaratacak. Küresel ısınma ilk olarak ta 1896’da İsveçli bilimci Svante Arrhenius tarafından saptanmış olmasına rağmen, biz toplu intihara doğru düzgün adım yürüyüşümüzü aksatmadan sürdürmekteyiz.” (https://www.truthdig.com/articles/saying-goodbye-to-planet-earth/)
Vakanüvisiniz hakir, bayram sonrası okurlarına medeniyet patikasında iyi yürüyüşler diler.
 
Vakanüvis ÖM