Açık Gazete: 2 Nisan 2018

Açık Gazete
-
Aa
+
a
a
a

Protesto hareketleri, eylemler, mektuplar... Dünyanın dört bir yanından protesto hareketlerine dair küçük bir derleme:

 

-- Uluslararası âlemden çeşitli üniversitelere mensup199 akademisyen Boğaziçili öğrencilere destek mektubu yolladı. Aralarında Judith Butler, Nancy Fraser, Todd Gitlin gibi uluslararası alanda tanınmış isimlerin bulunduğu akademisyenler "Boğaziçi Üniversitesi’nde Gözaltına Alınan Öğrencilere Destek İçin Açık Mektup" yayınladı.

Türkiye’de üst düzey  siyasi yetkilileregönderilen mektupta "Dünya çapındaki akademik topluluklarının üyeleri olarak, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki öğrencilerin son zamanlarda tutuklanmasına ve taciz edilmesine sert bir şekilde karşı çıkıyoruz,” deniyor ve şu ifadeler kullanılıyordu:

“Türkiye hükümetini siyasi söylemden dolayı tutuklanmış veya gözaltına alınmış bütün öğrencileri derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz.

Karşılaştıkları risklere rağmen cesur bir şekilde muhalefetlerini dile getiren bu öğrenciler ile dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz.

Mümkün olan bütün kamusal ve özel kanallardan bu örencileri destekleyeceğimize söz veriyoruz.” (Bianet)

 

-- Cumartesi Anneleri/İnsanları Galatasaray Meydanı’ndaki 679. oturma eylemlerinde 70 yıl önce gözaltında kaybedilen yazar Sabahattin Ali’nin akıbetini sordu. Oturmada polis baskını ve gözaltıların yaşandığı Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaası ile dayanışma mesajları verildi ve Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali’nin gönderdiği mektup okundu.

Mektupta “Sabahattin Ali 70 yıldır kayıptır,” dendikten sonra şu ifadeler kullanılıyordu:

“Olayın iç yüzü bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün iktidarlar tarafından ısrarla aydınlatılmadı.... Sabahattin Ali gibi tanınmış, sevilen bir yazarın hunharca öldürülmesinin yarattığı dehşet ve korku, toplumu suskunluğa sevk ederken öte yandan her türlü muhalefeti sindirmeyi vazife bilen karanlık güçlere de cesaret verdi.

“... Ne var ki güneşin her sabah doğması kadar doğal ve değişmez bir gerçek var evrende. Hafıza. İnsan hafızası kaybolan, kaybedilen, yok edilen, yakılan, parçalanan değerlerimizi unutmaz. Onlar, bu kayıp değerler hiç umulmadık bir yerde, umulmadık şekilde toplumun karşısına çıkar ve ‘Susmaktan hiç utanmadınız mı?’ diye sorar.” (Bianet)

 

-- 1 Nisan Pazar günü kültür sanat, akademi, sivil toplum ve edebiyat alanından bir grup insan, Osman Kavala ile dayanışma için Silivri Cezaevi önünde toplanıp “Özlüyoruz” ve “Parıl-Dayan” kelimelerini oluşturan harflerle fotoğraf çektirdi. Grup dönüş yolunda Silivri Cezaevi yanında, bir hafta önce bir atölyede hazırladıkları uçurtmaları uçurdu. Sanatçılar ve çocuklarının elinden çıkan bu uçurtmalar, Silivri’de ve Türkiye’deki tüm cezaevlerinde düşünceleri nedeniyle siyasi gerekçelerle, haksız yere özgürlüklerinden mahrum bırakılan bütün tutuklular için uçuruldu. (Bianet)

 

-- 25 Mart'ta Mülkiyeliler Birliği Genel Kurulu ve yönetim için seçimler yapıldı. Füsun Çiçekoğlu seçimi ve sonucunu Bianet’te şöyle anlatıyordu:

“Yetiştik Çünkü Biz diyerek yola çıkanlar, Mülkiyeliler Birliği yönetimine seçildi 25 Mart’ta. Seçim sonucu kesinleştiği anda Aziz Köklü Salonu'ndan yükselen, "Kahrolsun İstibdat, Yaşasın Hürriyet!" sloganı damgasını vurdu 46. Genel Kurul’a...

Farklı kuşaklardan yüzlerce Mülkiyelinin desteği, inancıyla yönetime geldi Yetiştik Çünkü Biz. Hep birlikte kazanılmış bu başarıyı Mülkiyeliler Birliği yönetimine taşımanın sorumluluğunu üstlenen Yetiştik Çünkü Biz Grubu, şimdi iki yıllık meşakkatli yönetim yoluna revan olmanın heyecanını taşıyor.” (Bianet)

 

-- Yaklaşık bir ay önce kayyım atanan MESAM’a rakip olarak kurulan Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği'nin (MSG) 31 Mart’ta yapılan olağanüstü genel kurulunda yeni başkan, sanatçı Candan Erçetin oldu. Erçetin, 13 yıldır başkanlık görevini yürüten Garo Mafyan'a karşı 98 oy farkla seçimi kazandı. Şarkıcı, besteci ve şarkı yazarı Sezen Aksu, Garo Mafyan’ın açış konuşmasını dinlemesinin ardından“Seçim konuşması yapar gibi konuştun Garo” diye takıldıktan sonra, ertesi gün Açık Radyo’da konuşurken, bu seçim sonucunda yeni bir şeffaflık dönemi açılacağı umudunu dile getirdi. (T24, Açık Radyo)

 

-- Abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında, Toprak Günü'nün 42'nci yıldönümü nedeniyle cuma günü başlayan ve devam eden barışçıl eylemlere, İsrail ordusu keskin nişancılarının gerçek mermi ile müdahalesi sonucu 17 ölmüş, yüzlercesi yaralanmıştı. İsrail radyosunun haberine göre, başkentte bir araya gelen sol eğilimli yüzlerce İsrailli, ordunun Gazze sınırındaki Filistinli sivillere yönelik günlerdir sürdürdüğü tutumuna son vermesi, soruna siyasi çözüm bulunması ve barış sürecinin yeniden başlatılmasına yönelik sloganlar attı. (Sputnik)

-- ABD’de California eyaletinin Sacramento şehrinde 22 yaşında silahsız Afrikalı-Amerikalı Stephon Clark’ın, annennesinin evinin bahçesinde polis tarafından 20 el ateş edilerek katledilmesinden sonra cenazesine yüzlerce kişinin katılımıyla başlayan gösteriler, yapılan otopside yaylım ateşte delikanlının sırtından vurularak öldürüldüğü açığa çıkıp, polisin tehdit altında kendini savunmak için ateş ettiği gerekçesinin açık bir yalan olduğu anlaşılınca genişleyerek arttı. (Democracy Now!, Common Dreams)

 

-- Birleşik Krallık başkenti Londra’da hava kirliliğinin ölümcül seviyelere ulaştığını protesto

amacıyla geçen hafta boyunca 5 ayrı defa Hükümet Binasının (City Hall) duvarlarına spray boyayla “havanın kirletilmesi suçtur” yazarak her seferinde gözaltına alınıp bırakılan Genny Scherer adlı hanım, Guardian için kaleme aldığı makalede “protestocularla birlikte davranıyorum, çünkü bu kriz hakkında farkındalık yaratmak istiyorum – hemşehrilerimin bu iğrenç havadan dolayı ölmelerini seyredemem” diye yazdı. Makalenin başlığı şöyleydi: “Londra’nın hava kirliliği suçtur. O yüzden 71 yaşımda hapse girme riskini göze alıyorum.”

(Guardian)

ABD’nin Berkeley, Sacramento, Princeton, New York vb birçok kentinden, Paris’ten, Londra’dan, Ankara’dan, Silivri’den, İstanbul’dan, Gazze’den, Telaviv’den geçerek küçük bir toplumsal hareketler ve protestolar dökümüyapmaya çalıştık...

Vakanüvis ÖM