"Dünyanın Merkezi Herhangi Bir Köşesi Olabilir"

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan Dünyada Bir Köşe Sahne Sanatları Festivali, 1-12 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak. Açık Dergi'de Festivali konuşmak üzere Genel Sanat Yönetmeni Fatih Gençkal'ı, festivalin yürütücü ekibinden Burcu Yılmaz'ı ve Arthere'in kurucusu Suriyeli sanatçı Ömer Berakdar'ı ağırladık.

Açık Dergi: 27 Eylül 2016: Dünyada Bir Köşe Sahne Sanatları Festivali
 

Açık Dergi: 27 Eylül 2016: Dünyada Bir Köşe Sahne Sanatları Festivali

podcast servisi: iTunes / RSS

Dünyada Bir Köşe ekibi bu yıl festival için hazırladıkları kitapçıktaki sunuş yazısına şu sözlerle başlıyor:

"Geçen yıl ektiğimiz tohum yeşerdi ve büyümeye başladı." 

Öyle de gözüküyor.

Festival bu yıl Köşenin Ardında konsepti ile Ortadoğu'dan ve Türkiye'den sanatçıların eserlerine odaklanıyor; Türkiye'den, Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan ve Ortadoğu'dan sanatçıları biraraya getiriyor. Dünyanın yuvarlak oluşu nedeniyle, herhangi bir yerinin de merkez olarak adlandırılabileceğine işaret ediyorlar.  

Suriye, Irak, Tunus, Ermenistan ve Romanya'dan çağdaş dans, tiyatro, müzik ve video alanlarında 20 farklı etkinliğin gösteriminin planlandığı festivale İstanbul'un 13 farklı mekânı ev sahipliği yapacak.

Hazırlığı 1 yıl süren festivalin gönüllülük esasna dayandığına vurgu yapmak da şart. Bundan 2 yıl önce, festivalin doğduğu, Kadıköy'de faaliyet gösteren Arthere Sanatçı Kolektifi de bu hazırlık boyunca ekibin toplanma alanı olmuş. Ömer Berakdar,

"Kapım onlara her zaman açık, Türkiye'den ve dünyadan tüm sanatçılara olduğu gibi," 

diyor. 

Festivalin içeriğini tek tek anlatmayı hem zor hem de ortada ciddi bir emek varken yersiz bulduk ve Açık Dergi'de özellikle bu yıl başlayan "Corner Pro" ve "Dans & Performans Yazım Atölyesi"ne odaklandık. 

Hem sanatçı topluluklarını -dolayısıyla çevresini de- bir araya getirmeyi hem de yeni 'çıktılar' sunmayı hedefleyen ekip, Corner Pro'da sanatçıları diğer kültür sanat profesyonelleriyle bir araya getirip bir tartışma ortamı yaratmayı amaçlıyor.

Dans & Performans Yazım Atölyesi ise, katılımcıların dünyada dans yazımı hakkında teorik bilgiler ile beraber festivalde yer alacak belirli gösterimleri de izleyerek bilgilerini pratiğe aktarmasına olanak sağlayacak.

Proje çıktıları ise www.dansyazim.com adresinde paylaşılacak. 

Festivalin 13 mekânı Kadıköy, Bomonti, Taksim ve Sultanahmet'te toplanıyor.

Bilet gişeleri Beyoğlu Klemuri Restoran ve Kadıköy Arthere olarak belirlenmiş durumda. 

Detaylı bilgi ve festival programı içinwww.acornerintheworld.com adresine bakmanızı ve mümkünse bir festival kitapçığı edinmenizi öneririz. 

Kitapçıktaki sunuş yazısı şu sözlerle bitiyor:

"Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlediğimiz festivalimize gösterdiğiniz ilgi ile yeşeren tohumumuz umuyoruz ki önümüzdeki yıllarda daha da büyüyüp köklenecek. Dünyada Bir Köşe'yi sunmaktan mutluluk duyuyoruz!" 

Eklemekte fayda var: Dünyada Bir Köşe, 30 Eylül Cuma günü Küratörlüğünü Ömer Berakdar'ın üstlendiği Unauthorized isimli serginin Depo'da açılışı ve akşamına da Bandista'nın Balon Bar'da vereceği konserle başlayacak.